Hypessä ja kriisissä Nostettu

Olen huomannut puolen vuosisadan kokemuksella, että elämme joko kriisiä tai olemme niiden keskellä odottaen uutta. Kehityksen nopeuden ja teknologian muutosnopeuden huomaa hyvin, kun ajaa ensin 7 vuotta vanhalla autolla ja hyppää sitten uuteen autoon. Se mikä nyt uudessa autossa on standardina teknologisessa mielessä, saa tuon 7 vuotta vanhan auton näyttämään todella vanhalta, vaikka se oli uutena kallis ja täysin varusteltu. Muutos on ollut käsittämättömän nopeaa, paljon nopeampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Uutena ilmiönä tekoäly puhuttaa ja pelottaa ihmisiä. Annoin tämän blogin tekoälyn kirjoitettavaksi ja pyysin kirjoittamaan kolmesta aiheesta. Ainoastaan ensimmäiseen aiheeseen sain oikean ja vähääkään tolkullisen tekstin Chat GPT:ltä.  Fespa Finlandin hallituksen Teams-kokouksessa jaoin tuon kirjoituksen ja kommentit olivat hilpeitä. Vaikka tekoäly osaa hakea tietoa, on sen vaikea tehdä analyysejä ja päätelmiä, jos sillä ei ole aikaisempaa mallia. Kysymyksen asetteluni tekoälylle oli todennäköisesti juuri sellainen, että sen ”osaaminen” ei riittänyt alkuunkaan yhdistämään näitä asioita, vaan se luetteli satunnaista tekstiä peräjälkeen.

 

Osaamiselle ja kyvylle nähdä asioita on siis suuri tarve. Se korostuu, kun olemme tehneet yrityksessä strategian, jolla on suunta ja tarkoitus. Mikäli emme riittävän usein tarkista ja varmista haluamaamme suuntaa tai tulosta, on vaikea saada suunniteltu strategia toteutumaan. Tämä korostuu yrityselämässä, johon muutoksen nykyinen nopeus heijastuu siten, että kyky reagoida ja säätää toiminnan suuntaa on menestyksen kannalta olennaista. Muutoksen sietämisestä ja jatkuvasta reagoinnista on tullut pysyvä toimintamalli hyvin monille.

 

Esimerkkini, jossa annoin tekoälylle pohdittavaksi kolme asiaa, on mainio siitä, kuinka toisistaan irrallisia asioita on vaikea yhdistää. On siis oltava yhdistävä tai yhteinen tekijä, jonka ihmisäly huomaa ja ymmärtää kokemuksensa ja ammattitaitonsa perusteella. Tuo yhdistävä tekijä voi olla se, joka saa meidät näkemään mahdollisuuksia, joihin rakennamme tulevaisuuden työmme ja liiketoimintamme. Psykologian näkökulmasta, olemme kuitenkin ajattelijoina hyvinkin erilaisia. Turvallisuushakuinen johtaja voi esimerkiksi haluta selvittää kaikki yksityiskohdat jostain asiasta ennen kuin suostuu tekemään päätöksen. Toinen kilpailijan johtaja vuorostaan, joka on keskittynyt mahdollisuuksiin, voi puolestaan olla saavuttanut jo selvän etumatkan ennen kuin turvallisuushakuinen on tehnyt oman päätöksensä. Perusteelliseen uhkien selvittämiseen kun on hukkunut paljon aikaa ja resursseja. 

 

Mihin siis kohdistaa katse? Mielestäni matkimalla ja tuhlaamalla aikaa samaan kuin muut, ei ole tehokasta. Paremminkin antennit täytyisi olla ylhäällä ja keskittyä mahdollisuuksiin ja niiden hyödyntämiseen. Silloin tulee samalla poistaneeksi riskejä, koska sitähän mahdollisuuksiin keskittyminen myös tekee. Omaan osaamiseen ja mahdollisuuksiin keskittyminen antaa todelliset menestyksen eväät, sen sijaan että nojaisimme chattailuun tämän päivän tekoälyn kanssa. Siinä tulevaisuuden ennustus vuodelle 2023.

 

Hyvää kevättä!

 

Juha Heljakka

CEO

Brand ID Oy