On ajalle tyypillistä, että olemme innokkaita digitalisoimaan ja automatisoimaan toimintoja sekä prosesseja. Helposti käy niin, että automatisoimme viallisen prosessin sekä teemme pysyväksi sen sisältämän hukan. Oleellinen kysymys on, osataanko organisaatiossa tunnistaa kehittämisen mahdollisuudet ja poistaa hukkaa? Digitalisaatio tai automaatio eivät itsessään ole menetelmiä vaan toteuttamisen välineitä ja siksi ne eivät suoraan ratkaise prosessien ongelmia.
Sellaiset kehittämisen hankkeet ovat menestyksekkäitä, joissa ihmiset osallistetaan ja saadaan sekä kehittämään että ylläpitämään saavutettua tulosta. Hyvälle hankkeelle on tyypillistä, että se ei maksa paljon ja on nopea toteuttaa. Sijoitettu euro tulee viitenä eurona takaisin. Vain harvat osaavat laskea kehittämishankkeiden kannattavuuden.
Erityisesti tänä aikana on korostunut muutoskyvykkyys ja ongelmien ratkaisutaidot. Niiden systemaattinen opetteleminen ja kehittäminen saa organisaation puhumaan samaa kieltä. Kun tähän lisätään vielä visuaalinen johtaminen, jossa strategiset tavoitteet on purettu avainhankkeiksi ja toimintakulttuuriksi, niin työ on tuloksellista ja kaikille mielekästä.
Juha Heljakka
Puheenjohtaja
Fespa Finland ry