Seripainotuotteiden kanssa olemme tekemisissä useammin kuin tulemme ajatelleeksikaan. Katsellessamme ympärillemme voimme pian huomata olevamme suorastaan saarroksissa: tietokoneen näppäimistön merkit, hiirimaton mainoslogo, kännykän virtapiirilevyt, T-paidan iloiset muumit tai yhtä hyvin tienvarsien jättitaulut on kaikki painettu seripainomenetelmällä.
Seripainomenetelmässä on keskeisessä asemassa seula. Se muodostuu kehyksestä ja seulakankaasta. Kehyksen eli raamin materiaali on nykyisin useimmiten alumiini ja kehykseen kiristetyn seulakankaan materiaali on puolestaan tekokuitua, esimerkiksi polyesteriä. Seulan tiheys ilmaistaan lankoina per senttimetri, esimerkiksi yleinen seulan tiheys on 90 lankaa sentillä. Seripainomenetelmässä painoväri kaadetaan painopöytään kiinnitetylle seulalle ja painetaan kumisella raakkelilla eli eräänlaisella lastalla seulakankaan läpi painoalustalle. Näin saatu värikerros on paksu ja peittävä verrattuna offsetiin tai suurkuvatulostukseen.
Painokaavio saadaan painoalustalle seulakankaalle valmistetun painokaavion eli sablonin ansiosta. Painokaavion valmistus kuuluu painamista edeltäviin työvaiheisiin, ja yleisemmin se toteutetaan nk. Suoralla menetelmällä. Siinä seulakangas kalvotetaan ensin valoherkällä emulsiolla, jonka jälkeen painoaiheesta tehty positiivifilmi asemoidaan seulalle. Sitten seula valotetaan ja huuhdellaan eli ”aukaistaan”. UV-valo kovettaa emulsion, joten se huuhtoutuu pois vain positiivifilmin peittämiltä ja sitten valottumattomilta alueilta. Näitä alueita kutsutaan painaviksi pinnoiksi.
Painoväri läpäisee vain seulan painavat pinnat. Seripainomenetelmässä painaminen tapahtuu yksi väri kerrallaan per seula. Jokaista väriä varten valmistetaan oma seula. Seuraava väri voidaan painaa vasta, kun edellinen on täysin kuivunut. Painaminen voi tapahtua joko käsin tai koneellisesti. Painoväri voi olla vesipohjainen, liuotinpohjainen tai UV-kovettuva, jolloin voidaan painaa useampia värejä kerrallaan ilman välikuivatusta.
Seripainomenetelmä on vanhalta nimeltään silkkipaino, joka on kestänyt hyvin ajan hammasta ja tänä päivänä sillä tuotetaan edelleen asioita, joita ei muilla menetelmillä joko voida toteuttaa tai tuotteen ominaisuudet vaativat tätä menetelmää. Kysy lisätietoja yhdistyksemme asiantuntijoilta tai osta seripainotekniikan laaja kurssimateriaali, jonka olemme tuottaneet, ymmärtääksesi paremmin menetelmän mahdollisuuksia.